Het heilige trainingsschema

Bijna iedereen die naar de gym gaat is op zoek naar het “heilige” trainingsschema, zowel mannen als vrouwen. De vraag is of het “heilige” trainingsschema überhaupt bestaat……

Bij deze kan ik je dit al gelijk bevestigen! Nee, die bestaat niet.

Het “ijzeren” tijdperk

Jaren geleden, dan hebben we het over de jaren ’90, was ik geabonneerd op de Muscle & Fitness, Muscular Development, Sport & Fitness en nog meer bladen van dat genre.
Tijdschriften die ik kapot gelezen heb!

 Interviews en trainingsschema’s van en met grootheden als: Arnold Schwarzenegger, Franco Columbo, Lou FerrignoLee Haney, onze eigen Berry de Mey, Dorian Yates en Ronnie Coleman.

Fantastisch, en om eerlijk te zijn was dit het “IJZEREN’ tijdperk.
Daarnaast heb ik meerdere malen getraind in Gold’s Gym in de US waar deze toppers ook getraind hebben en heb ik de sfeer mogen proeven van het echte tillen van ijzer.

 

Antwoord op de vraag

Voortbordurend hierop en op de vraag: “Hoe vaak per week moet ik een spiergroep trainen?”
Antwoord daarop is dat het afhankelijk is van vele factoren en dat lang niet voor iedereen hetzelfde geldt.

Ik heb vele schema’s vanuit de tijdschriften van de “helden” van hierboven tot in den treure uitgeprobeerd. En ik denk vele van ons. Op dat moment fantastisch, maar al gauw blijkt dat het volume veel te hoog is.
Te hoog, waardoor overtraindheid op de loer lag en blessures ontstonden of konden ontstaan.

GRATIS DOWNLOAD

Doel, frequentie, ervaring, herstel

Hoe vaak je een spiergroep moet trainen, is onder andere afhankelijk van hoe vaak iemand per week traint, de trainingservaring en hoe snel iemand herstelt. Dit herstel is weer afhankelijk van voeding, slaap en activiteiten die het herstel bevorderen.

Daarnaast herstellen sommige spiergroepen sneller dan andere, bijvoorbeeld de biceps in vergelijking met de hamstrings. En zo zijn er nog meerdere factoren die een rol spelen.

Er is dus geen éénduidig antwoord op de vraag hoe vaak je een spiergroep moet trainen.

Voor mij is afwisseling en variatie het meest belangrijk! Blijf je lichaam verrassen/triggeren.

 

Tip

TIP: Als je veel wilt leren/lezen over krachttraining/bodybuilding/voeding/mindset etc., check dan de bodybuilders van hierboven en check zeker de jaren ’70 t/m ’90!

Hanteer als algemene stelregel dat als je meerdere keren per week traint, je elke spiergroep 2x per week traint.

Train hard, train smart!

Succes! 💪

 

Jorden Bres

Jorden Bres

Strength & Conditioning Coach

Jorden traint/trainde o.a. Europees, Wereld- en Olympisch kampioen turnen Epke Zonderland, Wereldkampioen judo Noël van ’t End, meervoudig Europees kampioen judo Henk Grol, Europees en wereldkampioen schaatsen Jutta Leerdam, de schaatsploeg van Marianne Timmer en vele andere topsporters.

Hij is actief als Personal Coach en online coach.
Hij begeleidt/begeleidde o.a. de modellen van Holland’s Next Top Model, presentatrice Anna Nooshin, actrice Fockeline Ouwerkerk, acteur Tim Haars en Ali B en heeft hij zijn eigen online Fit Men en Fit Women Project.