EFFECTEN VAN EEN PRE-WORKOUT

Ik zie vaak veel schreeuwerige etiketten en reclames van pre-workout boosters op het internet voorbij komen.
Echter de negatieve effecten van (vooral teveel) pre-workout zijn bij velen waarschijnlijk niet of onvoldoende bekend. 
Laat ik voorop stellen dat wanneer je het gebruikt, je dit doet met gezond verstand. Pre-workout boosters kunnen tijdelijk het vermoeide gevoel wegnemen en je een boost geven voor je training waardoor je toch hard kunt trainen.
Ze geven je de illusie dat je meer brandstof hebt dan daadwerkelijk het geval is.
Volgens mij is het essentieel dat je goed luistert naar je lichaam en dat, wanneer je lichaam aangeeft dat het moe is, het nog aan het herstellen is van de training van gisteren, je een paar nachten minder geslapen hebt of een stressvolle periode hebt, het dan verstandiger is om daar naar te luisteren.
Meer is niet altijd beter. In tegenstelling juist!

OVERMATIG GEBRUIK

Wanneer je dit vermoeide gevoel al langere tijd hebt, maar je absoluut geen training wil overslaan kan het zijn dat je meer bent gaan gebruiken van die pre-workout, waardoor er wel negatieve gevolgen kunnen ontstaan.
Helemaal funest als je ’s avonds traint. Hoogstwaarschijnlijk zal je slaap niet al te best zijn door die hoge dosering cafeïne ’s avonds. Laat nou net slaap en herstel belangrijke pijlers zijn om progressie te boeken, dus zal het steeds meer ploeteren worden in de gym. Niet al te best voor je gains dus!

GRATIS DOWNLOAD

GEEN RESULTATEN

Je bijnieren, die het hormoon adrenaline produceren (dat zorgt voor energie), moeten steeds harder werken. Als dit te lang duurt kunnen ze oververmoeid/uitgeput raken, met als gevolg dat ze niet meer goed functioneren en minder of weinig adrenaline meer produceren.
Als gevolg hiervan gaat je lichaam steeds meer cortisol (stresshormoon) produceren. Meer cortisol zal de testosteronproductie onderdrukken, wat uiteindelijk de opbouw van spiermassa en de toename in kracht in de weg staat. Door dit alles kan het zijn dat je nog harder wil gaan trainen waardoor overtraindheid op de loer ligt.
Volgens mij is dit nou juist wat iedereen niet wil!

WAT WEL TE DOEN

In mijn optiek komt trainen aan op intrinsieke motivatie en kwaliteit!
Bereid je een paar uur voordat je naar de sportschool gaat voor op je training, zorg dat je weet wat je gaat doen!
Mocht je toch vermoeid zijn neem een kop koffie en laat die pre-workout links liggen, pas je training aan zodat je nog wel kwaliteit kunt leveren: halveer bijvoorbeeld het volume van je training, dus doe 2 sets per oefening in plaats van 4 maar wel 2 echte kwaliteitsets.
Zo kun je misschien met een half uur klaar zijn maar heb je toch een goede training afgewerkt.
Sla desnoods je training over, rust goed uit en ga de volgende dag trainen.
Investeer liever in een goed en onderbouwd trainingsschema van een goede coach of goede informatie over training in plaats van je geld te verspillen aan die onnodige pre-workout boosters die je niet het verschil gaan maken.
Denk twee keer na voordat je overweegt dit aan te gaan schaffen!

Jorden Bres

Jorden Bres

Strength & Conditioning Coach

Jorden traint/trainde o.a. Europees, Wereld- en Olympisch kampioen turnen Epke Zonderland, Wereldkampioen judo Noël van ’t End, meervoudig Europees kampioen judo Henk Grol, Europees en wereldkampioen schaatsen Jutta Leerdam, de schaatsploeg van Marianne Timmer en vele andere topsporters.

Hij is actief als Personal Coach en online coach.
Hij begeleidt/begeleidde o.a. de modellen van Holland’s Next Top Model, presentatrice Anna Nooshin, actrice Fockeline Ouwerkerk, acteur Tim Haars en Ali B en heeft hij zijn eigen online Fit Men en Fit Women Project.