Toen ik begon met trainen, zo’n 30 jaar geleden, was ik te dik en te zwaar.

In al die jaren naar de honger om sterker, groter en droger te worden heb ik volgens mij elke fout wel gemaakt die je kan maken in de gym.

 Deze fouten hebben voor veel frustratie gezorgd in mijn eigen trainingsproces maar deze fouten hebben mij uiteindelijk wel een veel betere coach gemaakt.

Hierdoor heb ik mijn atleten en klanten veel sneller en makkelijker kunnen “lezen” tijdens het trainen en direct aanpassingen kunnen maken waardoor zij sneller resultaten konden boeken.

Daarom heb ik ook totaal geen spijt van deze fouten en ben ik blij dat ik ze gemaakt heb!In deze blog dan ook de meest voorkomende fouten (in willekeurige volgorde) die je kunt maken en die jouw progressie in de weg staan.

 

FOUT NR. 1: TE VEEL SMOKKELEN EN GEEN GOEDE TECHNIEK

 Hoe vaak komt het niet voor dat mensen te veel gewicht gebruiken waardoor de techniek te wensen over laat.

Hierdoor neemt de kans op blessures toe en blijft progressie achterwege.

En laat progressieve overload nou net datgene zijn waar we allemaal naar streven, dus laten we dan ook vooral bezig zijn met de juiste techniek.

 Ik heb zelf zo vaak meegemaakt dat ik vanuit overbelasting weer een blessure aan bijvoorbeeld de schouder had waardoor ik weer een week nauwelijks of niet kon trainen.

Ik deed Weighted Dips en besloot nog iets meer gewicht toe te voegen. In plaats van gecontroleerd te zakken zakte ik te snel en ging met mijn bovenlichaam te ver voorover, wat niet echt bevorderlijk is voor je schouders. Om het erger te maken ging ik na 4 sets van deze oefening verder met Incline Bench Press en vond ik dat ik meer gewicht moest “pakken” dan vorige training wat uiteindelijk resulteerde in een “no-rep” waarbij mijn maatje moest helpen de stang omhoog te tillen. En dan niet denken om te stoppen maar nog gewoon 2 a 3 oefeningen voor de borst of schouders daarna doen.

 Door deze fouten ben ik zo precies geworden met mijn atleten en klanten als het aankomt op techniek en dan met name de compound oefeningen.

 

FOUT NR. 2: ALTIJD HETZELFDE GEWICHT GEBRUIKEN

De meest belangrijke factor als het gaat om spiermassa opbouwen is progressieve overload. Als we steeds iets meer gewicht kunnen toevoegen zal dat sneller resulteren in het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je fysiek.

 Alle andere factoren als intensiteit, mind-muscle connection, werken vanuit meerdere hoeken, trainingsinstelling zijn zeer belangrijk maar als je nog steeds hetzelfde gewicht gebruikt als dat je vorig jaar deed dan zul je er ook nog steeds uitzien als een jaar geleden.

Ik heb het vaak genoeg meegemaakt door steevast dezelfde routines te gebruiken, niks op te schrijven en bij te houden en dus altijd maar dezelfde gewichten te gebruiken waardoor progressie stagneerde.

 

GRATIS DOWNLOAD

FOUT NR. 3: GEEN LOGBOEK BIJHOUDEN

Als je niet je trainingen bijhoudt, hoe weet je dan of je progressie boekt? Niet dus. Dit is dus ook waarom de meeste mensen niet vooruit gaan en altijd maar dezelfde gewichten gebruiken.

 In al die jaren (behalve in het begin) heb ik vaak een logboek of schrift bijgehouden, puur omdat ik wilde weten of ik vooruitgang boekte zodat ik wist of ik zo door kon gaan of dat ik dingen moest aanpassen.

 Uitzondering natuurlijk wanneer je op gevorderd niveau bent of tevreden bent met je lichaam maar het “zo maar” blijven trainen zal je weinig tot geen progressie brengen.

 Wanneer je 8-10 reps moet maken en je doet er 10 met 80 kg dan weet je volgende set naar 82,5 kg kan. Dit kun je alleen maar weten door het op te schrijven.

Al mijn atleten en klanten laat ik altijd elke set opschrijven. Zodoende heb ik, maar ook zij, altijd zicht op of er progressie geboekt wordt en weet ik of er aanpassingen gedaan moeten worden.

 Dat is de kracht van het bijhouden van een logboek!

 

FOUT NR. 4: ALTIJD TRAINEN TOT FALEN

Door schade en schande heb ik dit geleerd, of het nou was door een blessure, geen progressie meer boeken of overtraining.

Ik heb geleerd dat trainen tot falen altijd trainen technisch falen moet zijn en niet tot absoluut falen! Technisch falen houdt in dat je geen volgende rep meer kunt maken met de juiste techniek.

Dit is 10 x beter dan trainen tot absoluut falen waar je fysiek gezien (dus met een hele slechte techniek en horten en stoten) het gewicht niet meer kunt verplaatsen.

Dit laatste is absoluut niet wat je wil.

 

FOUT NR. 5: TE VEEL DOEN

Meer sets, meer reps, meer trainingen.

Hoe meer, hoe beter.

Als 3 sets goed gaan kan ik er niet zo goed 5 doen.

Als het na 3 oefeningen “goed voelt” kan ik er nog wel 2 bij doen.

Als 3-4 trainingsdagen goed werkt, kan ik er ook wel 5-6 doen.

 Ik denk dat we ons allemaal wel schuldig hebben gemaakt aan deze “hoe meer, hoe beter” mentaliteit.

 Rust is een zeer ondergeschikte pijler, maar toch één van de belangrijkste voor wat betreft herstel en het boeken van progressie.

Ik ben vaak genoeg de fout in gegaan met bovenstaande. Te vaak te veel gedaan waardoor er totaal geen progressie werd geboekt.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen dat 4 x trainen voor mij het beste werkt en waarin je perfect verschillende splits kunt hanteren en rouleren.

 

TRAIN HARD, TRAIN SMART!

 

Jorden Bres

Jorden Bres

Strength & Conditioning Coach

Jorden traint/trainde o.a. Europees, Wereld- en Olympisch kampioen turnen Epke Zonderland, Wereldkampioen judo Noël van ’t End, meervoudig Europees kampioen judo Henk Grol, Europees en wereldkampioen schaatsen Jutta Leerdam, de schaatsploeg van Marianne Timmer en vele andere topsporters.

Hij is actief als Personal Coach en online coach.
Hij begeleidt/begeleidde o.a. de modellen van Holland’s Next Top Model, presentatrice Anna Nooshin, actrice Fockeline Ouwerkerk, acteur Tim Haars en Ali B en heeft hij zijn eigen online Fit Men en Fit Women Project.