HET BELANG VAN HERSTEL

Herstel is de belangrijkste pijler voor wat betreft het boeken van progressie van al het harde werk in de sportschool. Terwijl bijna iedereen de meeste aandacht besteedt aan training en voeding wordt herstel, waarbij slaap veruit het belangrijkst is, vaak tekort gedaan terwijl dit toch echt het meest belangrijk is als je progressie wil boeken, zowel qua kracht als qua fysiek.

 

OPBOUWEN EN AFBREKEN

Iedere keer wanneer je met een bepaalde intensiteit traint breek je als het ware spiermassa af en onttrek je het lichaam van bepaalde energiebronnen die je lichaam gebruikt voor allerlei lichamelijke activiteiten maar die ook nodig en belangrijk zijn voor herstel.

Daarnaast gebeurt er tijdens het trainen nog iets: er wordt een systeem geactiveerd dat een stress reactie geeft in het lichaam (fight or flight) terwijl het andere systeem dat verantwoordelijk is voor herstel onderdrukt wordt.

Zoals je ziet wordt er dus veel afgebroken in het lichaam tijdens het trainen.

Je lichaam komt in een soort van katabole toestand wat wil zeggen dat het meer aan het afbreken is dan aan het opbouwen.

Uiteindelijk willen je zoveel mogelijk in een anabole toestand komen waarin je lichaam zoveel mogelijk aan het opbouwen is!

Trainen = afbreken
Herstel = opbouwen

GRATIS DOWNLOAD

MEER OF MINDER TRAINEN?

Denk nou niet ineens dat je dan beter niet meer kunt trainen. Integendeel zelfs.

Doordat je tijdens het trainen spiermassa aan het afbreken bent zou je meer kunnen groeien als je juist prioriteit gaat geven aan voeding, rust en slaap. Je herstel dus! Als je dit goed voor elkaar hebt komt je lichaam in die anabole toestand waarin je dus progressie aan het maken bent.

Het is dus zeer belangrijk om te kijken naar hoe je het beste kunt herstellen van je trainingen. Kijk kritisch naar de intensiteit, omvang en frequentie van je trainingen. Als je merkt dat je veel spierpijn hebt, nog vermoeid bent van de vorige training, minder eetlust hebt, stress ervaart of minder slaapt dan is het misschien verstandiger om misschien een training over te slaan en meer aandacht te besteden aan je herstel.

MEER IS NIET ALTIJD BETER

Om progressie te boeken hoef je echt niet 5x per week in de sportschool te zijn maar is het veel belangrijker om te kijken hoe je telkens herstelt van de trainingen zodat je de volgende training weer met 100% intensiteit kunt knallen.

Meer is niet altijd beter!
Het eerste waar ik aan zou werken is het verbeteren van je slaap en het verminderen van stress.

 

SLAAPTIPS

Hierbij een aantal tips voor wat betreft slaap:

  • Zorg dat je een vast slaapritme hebt. Probeer zoveel als mogelijk vaste tijden aan te houden van naar bed gaan en opstaan.
  • Doe ongeveer 1-2 uur voordat je naar bed gaat je telefoon, laptop of Ipad weg.
  • Neem na 17.00 uur geen caffeïne meer (koffie, red bull etc.).
  • Hetzelfde geldt voor alcohol: niet meer na het avondeten.
  • Eet je laatste maaltijd zo’n 2-3 uur voordat je gaat slapen.
  • Hetzelfde geldt voor trainen: niet korter dan 2-3 uur voordat je gaat slapen.

Laat herstel voorop staan!

Veel succes!

 

Jorden Bres

Jorden Bres

Strength & Conditioning Coach

Jorden traint/trainde o.a. Europees, Wereld- en Olympisch kampioen turnen Epke Zonderland, Wereldkampioen judo Noël van ’t End, meervoudig Europees kampioen judo Henk Grol, Europees en wereldkampioen schaatsen Jutta Leerdam, de schaatsploeg van Marianne Timmer en vele andere topsporters.

Hij is actief als Personal Coach en online coach.
Hij begeleidt/begeleidde o.a. de modellen van Holland’s Next Top Model, presentatrice Anna Nooshin, actrice Fockeline Ouwerkerk, acteur Tim Haars en Ali B en heeft hij zijn eigen online Fit Men en Fit Women Project.