ALLE VROUWEN AAN DE GEWICHTEN

Gelukkig zien we steeds meer vrouwen in de sportschool die aan krachttraining doen.
Maar nog steeds zijn er velen die nog niet de stap durven te nemen, ondanks de vele voordelen van krachttraining en het feit dat dit hen het snelst bij hun doel zal brengen.
Jammer, en echt een gemiste kennis, ook omdat krachttraining zo leuk kan zijn!

 

FIT WOMEN PROJECT

Ik ben een tijdje geleden mijn tweede Fit Women Project met praktijkdagen gestart.
We zijn net klaar met fase 2 (8 weken) en hebben een tussentijdse meting gedaan met zeer geavanceerde meetapparatuur (InBody 770). De resultaten zijn nu al fantastisch: toegenomen spiermassa EN een stuk lager vetpercentage. Bovendien zitten alle vrouwen veel beter in hun vel EN vinden ze krachttraining echt fantastisch om te doen…..omdat ze progressie boeken en zien wat het doet.
De meesten trainen nu 4x per week terwijl ze daarvoor niet trainden of onregelmatig in de sportschool te vinden waren.

GRATIS DOWNLOAD

MISVERSTANDEN

Ik wil dan ook 5 grote misverstanden over krachttraining voor vrouwen benoemen en hoop dat er meer de stap naar de sportschool gaan nemen.

 

1. Van krachttraining word ik te gespierd

Ja, direct al na 2 trainingen! Laten we eerlijk wezen: voor mannen is het al moeilijk om aan te komen in spiermassa (terwijl het vetpercentage niet al teveel omhoog gaat), voor vrouwen is dit nog veel moeilijker. Dit heeft oa. te maken met het feit dat vrouwen in vergelijking met mannen in veel mindere mate (zo’n 15-25 %) beschikken over het hormoon testosteron, dat een belangrijke is voor de opbouw van spiermassa. Dus, no worries!

2. Ik moet toch juist veel cardio doen om af te vallen

Van het doen van veel cardio word je beter IN het doen van veel cardio!
Je zult qua gewicht misschien ietsje af vallen, maar je gaat niet het figuur krijgen dat je wilt. Eigenlijk wil je je vetpercentage omlaag brengen en betere lichaamsvormen creëren, lees: ronde billen, strakkere buik, benen en armen.
Door meer krachttraining te doen, bouw je spiermassa op (nee, je wordt niet een vrouwelijke Schwarzenegger). Je stofwisseling gaat omhoog, dus je zult meer calorieën gaan verbranden. Positief hieraan is, dat je meer kunt gaan eten. Door krachttraining zal je algemene gezondheid beter worden, je zult meer zelfvertrouwen krijgen en minder stress ervaren.

3. Van 100 crunches per dag krijg ik een sixpack

Maar natuurlijk! Dan zouden er veel meer mensen met een half ontbloot bovenlichaam rondlopen. Je buikspieren ga je pas zien als je vetpercentage laag genoeg is. De meest effectieve manier om dit te behalen is krachttraining in combinatie met een goed afgestemd voedingsprogramma.

4. Als ik stop met krachttraining worden mijn spieren omgezet in vet

Dit is appels met peren vergelijken! Vet en spieren zijn 2 totaal verschillende soorten weefsel en zullen nooit omgezet worden in 1 van beiden. Minder van het 1 betekent meer ruimte voor het ander. Als je stopt met krachttraining, wordt je lichaam minder efficiënt in het verbranden van calorieën. Hierdoor kan het zijn dat je vetpercentage toeneemt.
Voorbeeld: een vrouw van 60 kilo die is gestopt met krachttraining zal qua lichaamsgewicht misschien hetzelfde blijven wegen, maar de verhouding vetmassa en spiermassa is negatief veranderd. Lees: vetpercentage is omhoog gegaan, spiermassa is afgenomen.

5.  Krachttraining is saai

Zorg dat je een goede Personal Coach vindt. Iemand die een goede intake doet en luistert naar je wensen, die de tijd voor je neemt, die een individuele aanpak op maat maakt en die je dit goed kan uitleggen.
Zeker weten dat je krachttraining dan leuk gaat vinden!

Dus: alle vrouwen aan de gewichten!

 

Jorden Bres

Jorden Bres

Strength & Conditioning Coach

Jorden traint/trainde o.a. Europees, Wereld- en Olympisch kampioen turnen Epke Zonderland, Wereldkampioen judo Noël van ’t End, meervoudig Europees kampioen judo Henk Grol, Europees en wereldkampioen schaatsen Jutta Leerdam, de schaatsploeg van Marianne Timmer en vele andere topsporters.

Hij is actief als Personal Coach en online coach.
Hij begeleidt/begeleidde o.a. de modellen van Holland’s Next Top Model, presentatrice Anna Nooshin, actrice Fockeline Ouwerkerk, acteur Tim Haars en Ali B en heeft hij zijn eigen online Fit Men en Fit Women Project.